גמגום וחוסר שטף התפתחותי

גמגום אצל ילדים ומבוגרים

טיפול בגמגום אצל ילדים | טיפול בגמגום לילדים | גמגום אצל ילדים

גמגום היא הפרעה בקצב הדיבור, בה הפרט מתקשה להביע את דבריו בגלל חזרה או הארכה לא-רצונית של צלילים, או עצירה של הקול. לעתים הגמגום מלווה בתנועות לוואי, כמו: מצמוץ עיניים, העוויות פנים ועוד.

מעבר למאפיינים ההתנהגותיים, לגמגום מאפיינים פסיכולוגיים וחברתיים. רוב המגמגמים מדווחים על חשש או פחד מדיבור במצבים חברתיים ספציפיים.

כאחד אחוז מכלל האוכלוסיה סובל מגמגום. לעומת זאת, הגמגום אצל ילדים בגיל הרך מופיע בשכיחות של כ- 5 אחוזים, כאשר כ- 80% מתוכם צפויים להחלים מהגמגום במהלך שנות הילדות. גמגום התפתחותי מופיע לרוב בין גילאי 2-5 שנים. הגמגום נפוץ יותר בקרב בנים לעומת בנות, ביחס של כ- 1:4.

למרות המחקרים הרבים שנעשו בתחום, עד היום אין תשובה חד-משמעית באשר למקורו של הגמגום. בשנים האחרונות, רב המחקרים מדברים על בסיס אורגני-מולד, בשילוב עם גורמים סביבתיים שונים.

גמגום אצל ילדים-
כאמור, חוסר שטף התפתחותי מופיע בין גילאי 2-5 שנים, וברוב המקרים- כ- 80%- חולף עם הזמן. כאשר חוסר השטף אינו חולף, ואין שיפור בתקופת זמן של כחודשיים-שלושה- מומלץ לפנות לאבחון קלינאית תקשורת, ובמיוחד כאשר ההורים מודאגים מהמצב, כאשר נראה שהילד מודע לגמגום ואף נמנע ממצבי דיבור מסוימים, או כאשר ישנו קרוב משפחה הסובל מגמגום. הטיפול לרוב נעשה דרך הדרכת ההורים, תוך התייחסות לאינטראקציה בין ההורה לילד. ההדרכה כוללת הנחייה להפחתת התנהגויות תקשורתיות שיכולות להיות להן השפעה שלילית על שטף
הדיבור, לצד התאמה וחיזוק התנהגויות המעודדות שטף (כמו דיבור איטי יותר, המתנה לדברי הילד ועוד).


טיפול בגמגום אצל ילדים בשיטת לידקום-

שיטת לידקום היא שיטה שמקורה באוסטרליה, ומיושמת במקומות נוספים בעולם. השיטה אפקטיבית ביותר כטיפול בגמגום לילדים בגילאי 4-7, אך ניתן ליישמה ולהתאימה גם לילדים בוגרים יותר. השיטה היא שיטה התנהגותית בעיקרה, המבוססת על התניה אופרנטית. בבסיס הגישה- האמונה כי לילד עצמו יש את היכולת לדבר באופן שוטף, וכי יש לעודד ולחזק יכולת זו. המטרה היא להרחיב את רגעי הדיבור השוטף, דרך חיזוק התנהגות חיובית זו. השיטה מיושמת על ידי הדרכת ההורים, שמיישמים את הטיפול במסגרת הבית.